Honden en de gevaren van de zomer

Je popelt wellicht nu de zomer eraan komt, om samen met jouw hond weer nieuwe zomerse avonturen tegemoet te gaan. Denk eraan dat de zon, de warmte, de insecten en het strand voor jouw hond gevaren inhouden!

 

VJ_zomerFatale warmte

Honden en hoge temperaturen gaan niet goed samen. Honden transpireren namelijk nauwelijks en moeten de warmte via hun gehijg vrijmaken. Grote warmte terwijl de hond in de zon staat, of erger nog, terwijl hij in bij warm weer in een auto opgesloten zit (ook al zijn de ramen wat opengedraaid) kan de lichaamstemperatuur doen stijgen totdat hij in een shock raakt die snel dodelijk kan zijn. Indien je hond het slachtoffer zou worden van een dergelijke hitteslag, moet je de hond onmiddellijk in koud water zetten of bedekken met natte doeken om de temperatuur naar beneden te halen. Voorkom ook uitdroging door constant vers water ter beschikking te stellen.

 

Uitdroging

Een gevolg van zon en warmte, maar toch een onderschat gevaar. Voorzie daarom altijd genoeg vers drinkwater, dat liefst in de schaduw staat. Om het water langer koud te houden kan je er ijsblokken aan toevoegen.

 

De zomer en parasieten

Vlooien leven heel het jaar door in de huizen, maar hun aantal neemt in de zomer toe. Naast hun irriterende werking op de huid kunnen ze ook een darmworm overdragen en bij massale infectie met dierlijke parasieten bloedarmoede veroorzaken. Hoewel teken vooral in de lente en de herfst voorkomen, vormen ze ook in de zomer een gevaar. Ze veroorzaken jeuk en brengen ziekte verwekkende stoffen over die ernstige aandoeningen zoals tekenkoorts en de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken. Tot slot: als je hond hevig of hardnekkig aan zijn poten likt of aan zijn oren krabt, vooral in de maanden augustus en september, moet je deze zones controleren op kleine oranje nestjes. Misschien zal je kunnen kennismaken met de larven van mijtachtigen die herfstmijten worden genoemd. Er bestaan tal van geneesmiddelen om al deze infestaties te voorkomen en te behandelen.

 

Luchtaanvallen

Als de avond valt, gaan de muggen op zoek naar vers bloed. De gevolgen van deze maaltijden zijn niet alleen onaangenaam door de jeuk die ze veroorzaken, maar kunnen ook zorgen voor de overdracht van twee ernstige ziekten, vooral als je in het zuiden van Frankrijk verblijft: leishmaniose en dirofilariose. Als je naar deze streken trekt, dan is het heel belangrijk dat je je hond een speciale halsband aandoet die hem tegen de muggen beschermt. Ook wespen zijn gevaarlijk door hun pijnlijke prik en de allergische reacties die daarop kunnen volgen. Een wesp die door de hond wordt ingeslikt, kan een ontsteking van de keel veroorzaken en zijn ademhaling belemmeren.

 

Strand en natuur

Strandwandelingen en zwempartijen zijn niet zonder gevaar. Het zeewater en het zand irriteren de huid: goed spoelen met zacht water na elke uitstap is dus onontbeerlijk! Bovendien kan je vriend het slachtoffer worden van diarree als hij water binnenkrijgt. Je moet er ook op letten dat hij niet te bruusk in koud water springt, want het risico van plotselinge verdrinking is reëel! Wind en zand in de ogen kunnen ook bindvliesontsteking veroorzaken. Ten slotte produceren bepaalde wilde planten tussen juni en september aartjes, zaadjes die zich vasthechten aan de haartjes en zich vervolgens kunnen nestelen in de huid en de oren en abcessen en oorontstekingen veroorzaken. Inspecteer je hond na elke wandeling!

 

Verbrande poten

Asfalt in de zon kan heel heet worden, veel heter dan de omgevingstemperartuur. Elk jaar verbranden dieren hun poten door er op te lopen. Een simpele test: leg je handpalm op het asfalt en druk aan. Als je het tien seconden kan volhouden, kan je er met je hond zonder bescherming over lopen. Lukt dat niet, stel een wandeling dan uit of geef je huisdier beschermende sokjes.

 

Vergif

Een groen gazon krijg je niet zomaar: velen bewerken het lustig met herbiciden, en pesticiden om het onkruid- en mierenvrij te houden. Mooi voor het oog, maar niet echt voor de dieren die erop lopen (laat staan voor het milieu). De schadelijke en giftige stoffen hangen aan hun poten en vacht, wat ze binnen krijgen door zich schoon te likken. Ook voeding die op het gras is terecht gekomen kan besmet zijn en een gevaar betekenen voor je hond.

Ook de planten en bloemen in de tuin zelf kunnen giftig zijn. Als je de keuze hebt, plant dan struiken en bloemen die niet giftig zijn voor huisdieren. Waarschuw de dierenarts als je hond vergif heeft binnengekregen.

 

In de auto

Je hond loopt meer buiten en heeft dus meer kans om aangereden te worden. Ook in de auto is het gevaarlijk voor dieren: een auto warmt heel snel op, en kan je dier doen oververhitten en zelfs sterven. Laat daarom nooit je hond alleen in de auto en zorg ervoor dat andere huisdieren zich niet kunnen verstoppen in de auto.


Powered by SSOM