Teek verwijderen bij je hond

Teken: zijn ze onschuldig of gevaarlijk?teken
Deze diertjes zijn vooral actief in bossen, struikgewas en tuinen. De teken verzamelen zich op een tak of blad en als jouw hond (of jijzelf) hieronder door loopt laten ze zich vallen op het dier en zuigen ze zich vast in de huid. Vervolgens zuigen de teken zich vol met bloed, hierdoor zwelt hun lichaam op en wordt de teek zichtbaar/voelbaar als een klein bultje op de huid. Voor jouw hond is een teek niet prettig en kan het zelfs gevaarlijk zijn, doordat sommige teken besmet zijn met gevaarlijke ziektes.

Voorkomen:
Je kunt teken voorkomen door uw hond te behandelen met speciale middelen. Heel eenvoudig is een pipet, die tussen de schouderbladen wordt leeg gedrukt. Dit middel geeft een maand bescherming tegen teken en is tevens werkzaam tegen vlooien. De teken raken verlamd waardoor ze zich niet vast zuigen. Soms zuigen de teken zich toch nog vast, maar laten meestal binnen 24-48 uur los of gaan vrij snel dood. Er bestaan nu ook middelen die voorkomen dat de teken zelfs bijten.
Niet alle druppels zijn even werkzaam en sommige zijn zelfs levensbedreigend voor de kat. Gebruik daarom nooit het product van je hond ook bij je kat.
Vraag om advies om te bepalen welk product het beste is voor uw dier.

Verwijderen van een teek:
Als jouw hond toch een teek heeft opgelopen is het verstandig deze
zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kan d.m.v. een speciale
tekenhaakje. Zet het haakje goed over de teek heen, zodat je ook
de kop vast hebt. Draai voorzichtig aan de teek tegen de klok in
en daarna kunt u hem er gemakkelijk uittrekken.

Verdoof de teek vooraf nooit met alcohol of iets dergelijks.

De teek zal als reactie hierop zijn (mogelijk besmet) speeksel in uw dier brengen. Na het verwijderen van de teek kunt u eventueel wat Betadine® op het wondje doen. Soms blijft het kopje van de teek achter in uw hond. Deze valt er meestal vanzelf uit.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by SSOM