Zijn er verschillende formaten geweren?

Vraag:
Graag zou ik (volgend jaar?) de jachtopleiding volgen.  Nu vraag ik me af hoe dat zit met het praktijkgedeelte en vooral met het geweer.  Ik ben klein uitgevallen en het zou niet prettig zijn als het geweer er met mij vandoor zou gaan. Zijn er verschillende formaten geweren? Heb je in geweren ook maten zoals je met kleding hebt, dus small, medium of large ? Of moet ik het maar doen met een one-size-only ?

Antwoord:
Geweren zijn er ook in verschillende klassen. Het geweer loopt zeker niet met jou weg als je de goede maat neemt van de kolflengte. De juiste kolflengte meet je als volgt: je pakt het geweer aan de pistoolgreep vast. Je buigt je arm en vervolgens leg je de kolf tegen de voorkant van je onderarm. (je elleboog moet hierbij onder 90 graden gebogen zijn). Is het geweer (of de kolflengte) voor jou te kort dan is de spelingtussen de kolf en de binnenkant elleboog te groot (het hoeft maar een klein beetje te zijn). Als je de pistoolgreep niet meer comfortabel kan vastpakken en je kunt ook moeilijk of niet meer bij de trekker; dan is de kolf te lang en dus is het geweer voor jou te groot. Bepaal op de schietbaan samen de instructeur de lengte van het geweer voordat je ermee gaat schieten.

Advies:
Dus je kunt of zoeken naar een geweer dat past bij verschillende handelaren; of een tweedehands geweer of nieuw geweer laten aanpassen aan je lengte. Alle wapenhandelaren hebben hier ervaring mee en hebben wel een mogelijkheid om dit uit te laten voeren. Ik adviseer je wel om diverse zaken te bezoeken en zoveel mogelijk geweren eens vast te houden en aan te gooien alsof je ermee gaat schieten. Het is inderdaad zo dat er heel veel typen van geweren zijn en neem dan die, waar  je zelf het beste gevoel bij hebt en laat deze indien nodig aanpassen!

Maten en gewichten
Je hebt die geweren in diverse soorten en maten en vooral….gewichten.  Buiten de geweren met standaard gewicht zijn er ook ultra-light geweren op de markt. Als je er mee gaat jagen betekent dit dat je minder gewicht hoeft mee te dragen de hele dag. Het nadeel hiervan is dat de terugslag ook wat harder is. Als je niet veel schiet is dat geen probleem, maar een paar rondjes op de schietbaan kun je wel gaan voelen. De jacht is meestal in de winter; dan ben je toch dikker gekleed, waardoor je door de kleding-laag al minder van de terugslag voelt.

Wisselchokes
Omdat ik met mijn geweer op wisselende soorten terreinen jaag, heb ik een geweer gekocht met wisselchokes. Wisselchokes zijn een soort buisjes met schroefdraad die je voor in je loop kunt draaien. Ik heb er 2 met skeet(of open boring) een 1/4 choke, een 1/2 choke, een 3/4 choke en een zogenaamde full choke. Met een skeet choke heb je de grootst mogelijke spreiding van je hagel en heeft je hagel het kleinste effectieve bereik. De opvolgende chokematen hebben steeds een kleinere spreiding en een iets groter effectief (dodelijk) bereik van de hagel.
Voor ieder type jacht of terrein kun je nu je chokes variëren naar de omstandigheden en het type wild waar je op jaagt. Hierbij is uiteraard ook het type hagelpatroon van belang (lees hier; de snelheid van de hagel, het gewicht van de hagel en de hageldiameter!)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by SSOM